Založ si blog

„Plaťte a bude vám odpustené“

Odpustky včera a dnes.

Sadnite si a preneste sa do roku 1509.

Fridrich Múdri , saský kurfirst, knieža zveľadil obrovskú zbierku relikvií, ktorým sa pripisovala moc zbaviť ľudí hriechu. Súpis registrovaný Lucasom Cranachom, v roku 1509 mal 5005 položiek. Pripisovali sa im odpustky, ktoré podľa výpočtov mohli skrátiť pobyt v očistci o 1444 rokov.

Súčasťou zbierky bol zub sv. Hieronima, štyri kúsky zo sv. Chryzostoma, šesť zo sv. Bernarda a štyri zo sv. Augustína, štyri vlasy Panny Márie, tri kúsky z jej plášťa, štyri z jej opasku a sedem zo závoja, pofrkaného Kristovou krvou. Relikvije Krista zahŕňovali jeden kúsok z jeho plienky, trinásť kúskov z jasličiek, jednu hrsť slamy, jeden kúsok zlata a tri kúsky myrhy, čo mu priniesli traja múdrci, prameň Ježišovej brady, jeden z klincov , ktorým mu pribili ruky, jeden kúsok chleba čo sa jedol na Poslednej večeri, jeden kúsok kameňa, na ktorom Ježiš stál pred vstúpením na nebesia a jednú vetvičku z Mojžišovho horiacého kra.

Do roku 1520 sa zbierka rozrástla na 19013 relikvií. Tí, ktorí tieto relikvie videli v stanovený deň a prispeli určitou čiastkou, mohli od pápeža dostať odpustky na skrátenie pobytu v očistci – buď pre seba , alebo pre niekoho iného – až do výšky jeden milión deväťstodvetisíc dvesto rokov a dvestosedemdesiat dní.

Všetky peniažky mali slúžiť na výstavbu katedráli sv. Petra, ktorá stojí majestátne dodnes. Avšak slúžili aj na niečo iné. Pápežom bol vtedy Lev X. z rodu Medici, „uhladený a lenivý ako perzská mačka. Jeho hlavná prednosť spočívala v schopnosti utrácať prostriedky sv. stolice na karnevaly, vojny, hazardné hry a poľovačky. Len málokedy strpel, aby mu povinnosti jeho sv. úradu prekazili zábavu.

Nosieval vysoké lovecké čižmy, ktoré ľuďom bránili pobozkať mu prsty na nohách. Tak premrhal prostriedky troch pápežstiev.

Ako je to z odpuskami dnes?    Existujú?

Odpustenie hriechu nemôže byť udelené za žiadné naše skutky, alebo za počet skutkov, alebo spoveďou. Odpustenie je len a len z milosti Božej skrze Ježiša Krista. Amen.

The truth is, significant tuition fees that are staggeringly are paid by many Harvard students.

24.09.2013

This enlightening post offers a general summary of proposal writing while offering means to consider different components. It really is essential to be able enough to offer exact, first-rate letters of advice. You aren’t composing an account. Or if you’re just creating a written report and searching for tips. With annotations, an person can at least come to own appreciation for [...]

Ever since then plenty of books that were additional are published through this approach.

23.09.2013

The collection employees should get training which will empower them all to creditably handle db within their catalogue. Although you only examine the names, you will be mo Re probable to put your work within the circumstance by what additional students are performing at this moment. Presume that whenever it’s not in English or on the internet, it has ton’t be significant.

Hello world

20.09.2013

Hello world

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 123
Celková čítanosť: 238378x
Priemerná čítanosť článkov: 1938x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy