/Ne/Jasná správa o stvorení sveta.

15. apríla 2010, jurajikovac, Nezaradené

Môj priateľ by tiež povedal: „Kusá sprava“, alebo „Kusi opis“:-) Ahoj Vilo.

V hlavných úlohách: Mojžiš.

Mojžiš, ktorý je autorom knihy Genesis, písal pôvodne o stvorení sveta pre Izraelcov, ktorý pod vplyvom Egyptského prostredia začali nespráne nazareť na Stvoriteľa a Jeho dielo. Podujal sa zapísať to, čo sa po dlhé stáročia ústne tradovalo aj u predkov vyvoleného národa. Vzhľadom k tomu, že Mojžiš bol vychovaný v Egyptských náukách, mal na túto dobu pomerne dobré vzdelanie, poznal správy o stvorení sveta iných národov ako napr. Babylončanov, Chaldejcov, Asýrčanov. Tieto poznatky, čo sa týka formy, podania, štýlu využil vo svojej písomnej správe.

Mojžiš píše o dejinách sveta nie ako očitý svedok, pretože pri tom nebol, ale snaží sa túto informáciu podať ako človek – prorok, ktorému Boh zjavuje určité tajomstvá. Boh prostredníctvom človeka odkrýva ľuďom určité poznanie, a on sa snaží, nakoľko je možné, literárne spracovať a podať v takej podobe, aby to poslúžilo na ponaučenie a zároveň, aby sa upevnil zákon vyvoleného národa a aby si uvedomil, že jedinou príčinou vzniku sveta je Boh.

Biblický jazyk, ktorým bola táto udalosť po prvý krát popísaná, je jazykom semitským, ktorý sa dá pomerne ťažko doslovne preložiť do akéhokoľvek súčasného svetového jazyka.

Videnie , ktoré Mojšiš mal, opisuje ľudskými slovami tak, aby to ľudia pochopili.

Fakt je ten, že človek zhrešil a vyjadruje sa slovami padlého sveta, preto hriech narušil aj samotný význam slov aj preto máme dnes problém s pochopením textu  Písma .